Magne V. Kristiansen

Menu

* Maleskole leksjon 07

Publisert: torsdag 6. september 2018 Kategorier: kunstteknikk

Motivet

Vi har en innbygget sans for det gode motivet. Av de tusenvis av bilder vi har sett og selv har tatt er de komponert på «rett» måte. Vi velger synsvinkel og utsnitt etter en slags magefølelse som samsvarer med «det som fungerer».


Hva ser du?

Dette selvfølgelige spørsmål er ikke så selvfølgelig som vi tror. For det handler om å se. Vi stanser ved en scene og blir betatt, men kan ikke helt forklare hva som griper. Ja, hva ser vi i motivet ovenfor? Vi ser en mann som står i vannkanten og fisker. Han står i mellomgrunnen, noe ut mot høyre. Vannlinjen ligger ikke midt i bildet, men deler bildet i 1/3 til 2/3.  Øyehøyden er altså nokså lav. Til venstre i mellomgrunnen står en tregruppe i motlyset. Det betyr at alle flater og plan som vender mot oss ligger i skyggetoner, og alt som kan gjennomlyses blir opplyst. Lyset kommer skrått mot oss fra høyre, det lider mot ettermiddag kveld. Det blåser og vannflaten glitterer i en stor lysende flate som forsterkes av den skyggefulle bakgrunnen. Bakgrunnen flyter sammen i blålige luftfarger som blir kaldere og dimmere jo lengre vekk landskapet er.  Framgrunnen har grupper av stein som stikker opp i grunnen. Her er det litt mindre vind så terrenget bak reflekterer i vannsspeilet. Stammer og greiner står som mørke silehuetter inne i tregruppene, hadde lyset kommet rett på ville de sannsynligvis skutt ut av mørket som lyse strukturer.  Lanskapet bak har krafitige skrålinjer i en viss rytme.

Vi har avskjært motivet så det er ingen himmel, vi ser rett inn i bred fjellside mens vannflaten er meget forkortet fordi vi ser den på skrå.

Alt dette og mere til skal vi prøve å lage en komposisjon av så vi formidler den opplevelsen en hadde da en sto i dette høstgule landskapet.

Forrige leksjon
Neste leksjon