Magne V. Kristiansen

Menu

* Maleskole leksjon 03

Publisert: fredag 7. september 2018 Kategorier: kunstteknikk

Penslene

Penslene er selvsagt viktige. De er øyets tjener og forlengelse av armen. Pensler varer ikke evig, men om en passer på dem og vakser dem grundig og nensomt har du dem lenge. 


Du trenger ikke alle typer pensler butikken tilbyr, men begynn med SVINEBUSTPENSLER OG MÅRHÅRSPENSLER. I steden for mårhår kan du bruke syntetiske pensler, men pass på at du får tak i med lang bust og langt skaft.  Syntetiske pensler har en tendens til å sprike og aller verst at tuppene begynner å bøye seg. Her er penselhygienen helt avgjørende for holdbarheten.

Svinebustpenslene hører til kategori børstepensler som er robuste og tåler litt hard føring. Mårhår er i kategori hårpensler. Disse er "ømmere" og kreves når du skal lage finere linjer og detaljer.

Over ser du et fornuftig utvalg å ha i malerkassen. Du må ha noen ulike bredder av hver type, men du trenger ikke hele serien fra nr. 1 til nr. 24.

Kjøp pensler med LANGT skaft.

Det er mange måter å føre en pensel på, alt etter hvordan du vil strøket skal framstå.
Du kan holde penselen i rumpa, i pinsettgrep, nede ved holken, midt på osv. Det er du selv som må trene handlaget. Av og til kan det være nyttig med en stokk å støtte handa på. Sitt slik at du kan støtte albuen på kneet f.eks.

Bredden på penselen angis med nr 2 nr 4 osv. Når du kjøper pensler over nettet er det ofte vanskelig å vurdere hva du kjøper, det beste er å stå der å kjenne på kvaliteten.

Det din egen penselhygiene som avgjør hvor langt liv de får. MALEFILLA er viktig å ha for hånden, helst i den andre, med den kan du kontrollere hva du hele tiden har I penselen. Ha et glass med penselvaks innen rekkevidde.

En pensel skal ikke sprike, han god samling, være spenstig.

PENSELVASK

Du må kunne vaske penselen effektivt mens du maler. Bruker du akryl er saken grei - da gjelder vann. Evt litt såpe og så skylle i vann igjen. For olje MÅ du til med oljeløselige vaskemiddel. Lynol og tynnere må du ikke bruke. Kjøper du penselrens så sjekk at det er penselvask og ikke pensledoktor du kjøper. Det siste er jo for å løse opp størkna pensler og da sliter du med lunger og slimhinner og løsemiddel. Terpentin kan du bruke om det er god lufting, men denne er veldig skarp for slimhinnene.

Jeg bruker white spirit. Denne er litt tung den og og ikke bare bra for hud/nervebaner. Som kunstner er vi i risikosonene for løsemiddelskader. Det finnes mer organ-vennlige løsemiddel som livos, lampeolje og ikke minst tjukt såpevann med dertil skyllevann.

Du kan ha et lite malebrett på bordet der du legger penslene flatt/skrått ned i rå linolje mens du maler. En skal være klar over at i løpet av arbeidsdagen vil malingen som er i penslene begynne å herde og det blir tungt å få ut restene, spesielt ved holken. Her tetter det seg sakte men sikkert til og snart er pensenlen gammel og grå. Legger du dem i rå linolje er de forseglet mot herding. Men når du er ferdig kan det være lurt med en skikkelig skylling i white spiriet og såpe og lunkent vann.

Spesielt hårpensler er sensible for å bli bøyd. Disse kan du redde ved å "koke" dei under springen. Du kan og væte dem i olje og spisse dem med skolelim som du lar stå dagen over og vasker pent ut av dagen etter på.

Forrige leksjon
Neste leksjon