Magne V. Kristiansen

Menu

* Maleskole leksjon 01

Publisert: fredag 7. september 2018 Kategorier: kunstteknikk

Ordne deg praktisk

Det er noen praktiske ting som må være på plass og som ikke har noe med talent å gjøre. Tenk som en tannlege, alt må være for hånden, verktøyet må være rent, lys og sittestillling må være komfortabelt. Ikke sitt å frys eller svett og luft ofte om du ikke har godt vifteanlegg. Det er elementært, men min erfaring er at her glipper det av en eller annen grunn.


Staffeliet bør helst være et stødig golvstaffeli. Det er svært viktig at en kan feste bildet så en ser rett på i 90 graders vinkel. Bordstafellier duger og, men her mister en veldig fort armslaget. 

Armslag En maler av og til med hele seg. Det beste grep på penslene, som må ha langt skaft, er å holde den i rumpa. Tenk at den er en forlengelse av hele armen. Dersom du må holde fast maleplata med venstre hand er du straks handikappet.

Motivet. Enten du maler etter et bilde, en dataskjerm eller naturen skal motivet og være innen rekkevidde. Du skal se rett på i 90 graders vinkel her og. Små smarttelefoner som slukner etter 30 sekund er «ubrukelige», de er i alle fall svært energikrevende å forholde seg til.

Kort vei. Det skal være kortest mulig vei for øyet å bevege seg fra lerretet, motivet og paletten.

Lyset må være godt. Helst dagslys fra nord. Aldri direkte sollys. Det skal være jamnt og det skal ikke lage skinn i lerretet eller motivet. Er du høyrehendt skal det selvsagt komme fra venstre. Unngå at lerretet står i motlys, feks. mot et vindu.

Paletten er ditt viktigste verktøy ved siden av penslene. Paletten bør du enten holde i venstre hand eller ligge rett framfor deg eller på et bord på høyre side så det er kort arbeidsvei. Å sitte å strekke seg i alle retninger fører fort til frustrasjon og utmatting.

Filla skal du ha for handa, helst i venstre hand. Den er også en del av verktøyskrinet. Med den kontrollerer du hva du har i penselen. Ikke alle tekstiler er like bra faktisk - tjukke frotehandkle fungerer dårlig. Bruk utslitte lakner (ikke stretch) og dynetrekk i bomull. Da har du kontakt med det du bruker den til, enten du kontrollerer penselen eller du må tørke av noe på maleriet.

Vask Ha penselvask innen rekkevidde. Det vil si under armlengdes avstand på høyre side. Her har du og de andre penslene som står med busta opp eller ligger pent på fast plass på høyre side. Det samme gjelder malemedium som du blander i fargen. Her bør du ha en kopp festet på paletten eller tett ved der du blander farge.

Og er du venstrehendt så bytter du om på alt dette.